Why So Serious? - när man kan trappa upp nördanalyserna...

Varför sa ingen att den här sidan fanns?
 


Där man hittar ett Collectors Edition Soundtrack; 40 Page Hardbound Book, 50 minutes of unreleased music for the movie, 4 remixes by Crystal Method, Paul van Dyke and others... and moore!

Herrejesus. Eeeeh, check please!

Bara för det vill jag ge en egen lite special edition. En analys av första stycket i soundtracket som jag skrev som en kort essäuppgift för en kvällskurs i musikhistoria jag läser nu under hösten. Jag har redan kommenterat stycket förut på den här bloggen, men men. Vi trappar upp nörderierna. Enjoy:Musikbeskrivning

… av stycket ”Why So Serious?” från filmsoundtracket till The Dark Knight


Detta är första stycket i soundtracket. Det är instrumentalt, 9:14 minuter långt och komponerat av James Newton Howard och Hans Zimmer. De själva kallar det the sound of anarchy eller the sound of the joker och är en nio minuter lång nattsvart introduktion och/eller karaktärsdefinition av Jokern men också av filmen som helhet, dess teman och känsla.

Vad jag först och främst vill lyfta fram är styckets lekfullhet och kreativitet. Efter så många lyssningar sedan soundtracket kom för över två år sedan hittar jag fortfarande nya ljud i detta stycke. Ljud jag har svårt att höra var ”de kommer ifrån”, om det ens är ett instrument som spelar eller vad det är för något. Det är såklart svårt att åsidosätta att stycket är komponerat för rörliga bilder (det kanske man inte ska heller) men som fristående musikstycke är det minst sagt fascinerande. Eller okej, jag tycker det är fascinerande. De lyckas här göra den hårfina övergången mellan ljuddesign och musikstycke utan att förlora den klassiska känslan av filmmusik. Det är en rad olika små märkliga variationer av instrumentexperiment mixade tillsammans med både klassisk symfonimusik men också med digital punkinfluerad synthesisrad musik. Stycket inleds med en ca. 1 minut utdragen ton - som egentligen är två, ihopmixade som en - som kommer från en cello och en gitarr som spelas på en bit metall. Tonen dras ut till bristningsgränsen, men brister aldrig utan går istället över i en pulserande och stressande fiol. Denna inledande ton blir sen återkommande i delar av stycket och senare ommixad och mer orkestrerad. Efter inledningen är det bara mörkt, mystiskt och tungt – ett kontrollerat kaos. En kontrollerad anarki i musikform.

Stycket innehåller flera olika passager, flera specifika delar med olika tempon och egna sounds. Må vara en vag typisk ’recensionskoppling’, men det låter lite som om Pink Floyd och Green Day hade teamat upp sig för att göra mörk filmmusik. Det är en opera av stämningssättande ljud. Periodisk, ibland minimalt med dovt tryckande basgångar, ibland kraftfull in-your-face-filmmusik med hela symfonin men ständigt spänninsgsskapande och ständigt dessa små uppfinningsrika anarkistiska ljud eller korta starka tonföljder i för- eller bakgrunden. Stycket har en tydlig början men inte lika tydligt slut då de sista 30 sekunderna börjar övergå i mer klassisk symfoniorkestrerad filmmusik med hjältetemat som sedermera går över i nästa stycke i soundtracket…Ok det va det. And now for somethin' completely differrent...
Vad vi vet och kan spekulera om gällande nya Batmanfilmen;


Manuset skrevs klart av Jonathan Nolan redan innan sommaren och godkändes sedermera av brorsan och hela Warner Bros.

Projektet har premiärdatum 20 juli i USA.

Robin kommer som så skönt är INTE att vara med (Christian Bale has stated that he would not play Batman if Robin was in any of these 3 films. Christopher Nolan agreed not to include Robin while it would take away the dark premise of his series - detta enligt imdb). 

Det har spekulerats vilt i The Riddler. Nu har de castat Tom Hardy och ska han inte spela The Riddler ska jag fan äta upp min ena hatt... Come on! Det är ju ruggigt bra castat.

Första filmen gick i färgtemat röd/gult, andra gick i blå/lila och tredje kommer garanterat gå i grönt.

Sen dödade de ju enda bärande kvinnorollen i Dark Knight, bara det är faktiskt en anledning att spekulera i en potentiell Catwoman...

Ettan hade en tydlig villain. Tvåan hade två. Ska trean också ha tre?


Snart bara 1.5 år kvar, dags att börja peppen...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0