Det funkade sådär...

För den lilla läsande skaran: Jag Är Tillbaka, med råge.

Listor gillar vi, här är ännu en...


Filmhistoriens mest dysfunktionella familjer:

1:    The Texas Chainsaw Massacre (Motorsågsmassakern, Tobe Hooper, USA, 1974)

Aldrig har väl en familj varit mer uppfuckad än den läskigaste (men också den roligaste) av dem alla. Här har vi allt: Sinnessjuk hierarki med stackars Leatherface på botten som en hunsad köttslav. Våld,  kannibalism, isolering, antydan till inavel. Ja, listan går att göra längre…

 

 

 

 

2:    Der Siebente Kontinent (Den Sjunde Kontinenten, Michael Haneke, Österrike, 1989 )

Egentligen skulle man kunna ta med flera filmer av Haneke på den här listan då hans dissekering av det europeiska livet, och framför allt familjelivet, genomsyrar flera av hans filmer. Dock har aldrig familjen varit lika central som här. Ingen vill vara som dem, ändå är vi alla på ett sätt eller flera, precis som dem. Tydligt och fruktansvärt läskigt hur vi lever våra liv…

 

 

 

3:    Festen (Thomas Vinterberg, Danmark, 1998)

Kanske den roligaste och läskigaste överklassfamiljen på film. Även om det finns otroligt mycket att hämta är ändå incest, med alla dess konsekvenser, det centrala…

 

 

 

4:    Fanny och Alexander (Ingmar Bergman, Sverige, 1984)

Tätt efter Festen som bästa överklassfamilj på film. Släktkrönika där inte många människor kan ha någon form av vettig relation till den andre. Det kryllar om känslomässigt störda personligheter. Man älskar att hata dem och hatar att älska dem…

 

 

 

5:     Idioterne (Idioterna, Lars von Trier, Danmark, 1998)

Här kommer definitionen av familj på fråga. Det är ett kollektiv, jag säger att de lever och vill leva som en familj. De försöker också bete sig som cp:n. De ligger också med varandra. Det går inte så bra, framför allt inte när den sjukaste av dem alla är den som styr det hele…

 

 

 

6:     Boogie Nights (Paul Thomas Anderson, USA, 1997)

Paul Thomas Andersons historia om ett sorts kollektiv där man gör porrfilm tillsammans. Fast det hela börjar mer och mer likna en familj. Relationerna blir bara sjukare och sjukare ju längre det går…

 

 

 

7:   The Godfather part II (Gudfadern del II, Francis Ford Coppola, USA, 1974)

Även om familjen var ganska skruvad innan Michael tog over i första delen skruvas familjedramat ett par varv i tvåan. Han vill så mycket men allt går åt helvete. Våld, våld, pengar, makt och mera våld…

 

 

 

8:     Magnolia (Paul Thomas Anderson, USA, 1999)

P.T. Anderson fortsätter med familjen som subtema. Här är det flera familjer med godbitar som: Antydan till incest. Uppfuckad far/förlorad son-relation med en sorts styvmamma med i smeten. Pengakåt skådisfarsa som inte direkt sätter sin son i första hand…

 

 

 

9:     The Shining (Stanley Kubrick, USA, 1980)

Gulliga Svensson-familjen är egentligen inte så gullig och ingenting blir bättre av isoleringen på The Overlook Hotel…

 

 

 

10:   Tillsammans (Lukas Moodysson, Sverige, 2000)

Återigen kollektivet som vill vara en familj men det blir bara en sjuk familj…

 

 

 

 

Bubblare: Lolita, The Squid And The Whale, The Royal Tenenbaums, Kvarteret Korpen, Kunsten At Græde I Kor (Konsten Att Gråta I Kör), All filmad tragedi av Shakespeare.


Kommentarer
Postat av: Louise

Grymt bra inlägg Patrik! Förgyllde min frukost och förlängde min soon-to-watch lista! Det var ett roligt tema du valde... fler bra listor,

2009-07-03 @ 10:26:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0